APK

De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een in Europa wettelijk verplichte keuring om de verkeersveiligheid te bevorderen en om het milieu te beschermen. De keuring zelf duurt meestal niet zo lang. Soms kan het zo zijn dat er bepaalde reparaties moeten worden uitgevoerd voordat we uw auto kunnen goedkeuren. We hebben onze APK service zo ingericht dat u hier zo min mogelijk last aan ondervindt. We zijn zeer flexibel in haal en breng tijden en op aanvraag hebben wij een vervangende auto voor u beschikbaar. Om te zien wanneer uw auto gekeurd moet zijn kijk dan op de site van de RDW.

De APK is een moment opname en geeft geen garantie dat uw auto de rest van het jaar veilig blijft. Ook zegt het niets over de mate van onderhoud. Regelmatig controle en onderhoud blijft dus belangrijk.

Direct een afspraak maken voor APK of onderhoud:

    Handige tips:

    Eerder APK Keuren

    Wilt u niet op het allerlaatste moment uw APK-keuring regelen? Dat hoeft niet, want u kunt uw voertuig al vanaf 2 maanden vóór de APK-vervaldatum opnieuw laten keuren. De nieuwe APK-vervaldatum blijft dan hetzelfde. U hoeft het voertuig de volgende keer dus niet 2 maanden eerder te keuren.

    Voorbeelden gevolgen vervaldatum bij eerder keuren

    Bijvoorbeeld: Uw APK vervalt op 16 augustus 2020. Als u uw voertuig laat keuren in de periode tot maximaal 2 maanden vóór de APK-vervaldatum, tot op maximaal 16 juni 2020, dan blijft de nieuwe APK-vervaldatum hetzelfde (16 augustus).

    Keurt u in dit voorbeeld meer dan 2 maanden voor de vervaldatum (op 15 juni 2020 of daarvoor), dan krijgt uw voertuig een nieuwe APK-vervaldatum (15 juni of eerder) plus 1 of 2 jaar (afhankelijk van hoe vaak uw voertuig gekeurd moet worden).

    Uitstel van APK-plicht

    Er kunnen verschillende redenen zijn waarom u uw voertuig niet op tijd APK-goedgekeurd kunt krijgen. Misschien bent u in het buitenland en kunt u niet voor de APK-vervaldatum naar Nederland komen. Of misschien is uw voertuig niet goedgekeurd bij een eerdere APK-keuring en moeten er reparaties uitgevoerd worden voordat u weer een keuring kunt laten doen.
    Al rijdt u niet met het voertuig, u moet uw voertuig op tijd APK laten keuren. Dit is een wettelijke verplichting. U kunt dus een boete krijgen, als u dit niet doet. De hoogte van het bedrag van de boete kunt u hier vinden.

    Boetes voorkomen: schorsen

    Om boetes te voorkomen, is het mogelijk de APK-verplichting tijdelijk stop te zetten. Dit heet schorsen. (Hiermee zet u ook de verzekeringsplicht en het betalen van motorrijtuigenbelasting stop). Als u uw voertuig bij de RDW laat schorsen, dan hoeft dit niet meer APK-goedgekeurd te zijn. Maar u mag ook niet meer met het voertuig rijden of dit op de openbare weg zetten.

    Na afloop schorsing weer verplichte APK-keuring

    Als de schorsing afloopt moet u weer aan de APK-plicht voldoen. U kunt de schorsing verlengen. Doet u dit niet, dan moet het voertuig uiterlijk APK-goedgekeurd zijn op de einddatum van de schorsing.

    Rijden naar het APK-keuringsstation

    U mag met het voertuig rijden naar een APK-keuringsstation voor de APK-keuring. Het voertuig moet u die dag wel WA-verzekeren. U mag alleen rond de afspraaktijd rijden van uw woonadres naar het adres waar u de APK-keuring laat doen. Zorg dat u de APK-afspraakbevestiging (met daarop de tijd) bij u heeft.

     

    Vraag het APK-keuringsstation altijd om een APK-rapport (goed- of afkeurrapport). Als u zonder geldige APK op de openbare weg rijdt, kunt u een boete krijgen. Ook als de politie u niet stopt onderweg. Bezwaar maken tegen deze boete kan alleen als u een APK-rapport kunt tonen voor dezelfde datum.

    Twee maanden stil staan op openbare weg

    Uw voertuig mag tot maximaal 2 maanden na het verlopen van de APK-vervaldatum op de openbare weg stilstaan, zonder dat de RDW een registercontrole uitvoert. U krijgt in die tijd dus geen boete. (artikel 11 Besluit Voertuigen)

    Herinnering voor APK-keuring

    De RDW stuurt u 6 weken voordat de APK op uw voertuig vervalt een brief om u te herinneren aan de APK-vervaldatum van uw voertuig. Deze brief ontvangt u of per post of digitaal in uw Berichtenbox.

    U blijft als eigenaar van een voertuig altijd zelf verantwoordelijk om een voertuig op tijd te laten keuren.

    Ontvangt u de herinneringsbrief in uw Berichtenbox, maar wilt u de brief toch liever op papier ontvangen? Dan kunt u dit bij de Instellingen van uw Berichtenbox op mijn.overheid.nl aangeven.

    Tips voor een veilige auto

    De APK is een momentopname en geeft geen garantie dat uw voertuig de rest van het jaar veilig blijft om mee te rijden en dat u een jaar lang geen onderhoud hoeft te plegen. Regelmatige controle en onderhoud van uw voertuig blijven dus belangrijk.

    We hebben een aantal tips voor u op een rij gezet:

    Banden

    Kies voor goede banden

    De banden van het voertuig zijn het belangrijkst als het om veiligheid gaat. Zij maken contact met de weg en bepalen dus vooral wegligging, rijcomfort en brandstofverbruik. Op het Europese label voor nieuwe autobanden vindt u het brandstofverbruik, de grip op nat wegdek en het (buiten)geluid.

    Wissel seizoensbanden op tijd of neem all season banden

    Wissel zomer- en winterbanden aan het begin van het seizoen. Dat verhoogt de veiligheid en helpt het milieu. Kiest u voor all season banden? Let dan op het sneeuwvloksymbool op de zijkant. Banden met dit symbool zijn in een aantal landen in de winter verplicht.

    Controleer om de maand de bandenspanning

    Zo’n 60 % van alle auto’s rijdt met te lage bandenspanning. De juiste bandenspanning zorgt voor meer grip en een kortere remweg. Dit verhindert de kans op een ongeval en u bespaart bovendien brandstof en vermindert de uitstoot van Co2.

    Meet geregeld de bandprofieldiepte

    Autobanden slijten. Daarmee verliezen ze profieldiepte. Dat vermindert de grip op nat wegdek. De kans dat uw voertuig slipt, is dan groot. De minimaal vereiste profieldiepte is 1,6 mm. Neem nieuwe banden voor dat minimum is bereikt. Meet zelf de diepte met een profieldieptemeter of laat het doen bij een garage of bandenspecialist.

    Ruitenwissers en sproeivloeistof

     

    Check geregeld de ruitenwissers en sproeivloeistof

    Goed zicht is belangrijk voor veiligheid op de weg. Ruitenwissers slijten snel. Vervang ze voor ze er versleten uit zien. Ruitensproeiervloeistof is ook belangrijk. Voorkom dat u zonder komt.

    Verlichting

    Controleer regelmatig de verlichting

    Goed werkende verlichting is onmisbaar. Om te zien en gezien te worden! Mistverlichting vóór voert u bij zicht van minder dan 200 meter, achter bij minder dan 50 meter zicht. Controleer ook uw achteruitrijverlichting en remlichten regelmatig.

    Auto en motor garage Raymond © 2024. All Rights Reserved.